L’Esplai Bonaire es va fundar l’any 1989. Un grup de monitors i monitores d’entre 18 i 25 anys van decidir fer activitats per als nens, nenes i joves durant tots els dissabtes a la tarda de manera voluntària. L’objectiu d’aquest projecte pretenia i pretén donar una educació en l’oci compromesa a la transformació social mitjançant la transmissió de valors que fomentin la coeducació, la participació dels nens i nenes i el lliure pensament, entre uns altres.

El esplai va començar desenvolupant les seves activitats en els baixos del bloc 13 del barri, i més tard, es va situar en la caseta del conserge de l’escola Pere Viver, on encara realitza les seves activitats gràcies a la cessió del local per part de l’ajuntament a l’entitat. Les seves instal·lacions encara no estan 100% adaptades però són molt acollidores. El local, amb un total de 4 sales, cuina i bany, disposa d’un petit pati interior i un pati exterior amb accés directe a l’escola adjunta. Actualment, i des de fa anys, el esplai està totalment desvinculat de la parròquia del barri.

L’Esplai Bonaire realitza diferents activitats, entre les quals destaquen esplai de dissabtes (de 16:00h a 18:30h), casals d’estiu (des de 1998) i colònies d’estiu. Les activitats que realitza l’entitat estan subvencionades per l’ajuntament i la Generalitat de Catalunya, fent més fàcil la realització de les mateixes. A més, es manté un continu vincle amb serveis socials. Respecte els casals d’estiu, cal destacar que el Esplai Bonaire ha donat un dels serveis més grans a nivell de ciutat, arribant a la xifra de 152 inscrits i inscrites durant el 2012. Actualment gaudeixen d’aquesta activitat aproximadament 140 participants.

Durant molt temps, la presidència de l’entitat ha estat exercida per Luís Francisco Núñez, encara que actualment (des de 2017) el càrrec és ocupat per Maria José Casares López, que ha agafat el relleu de l’antic president (2015-2017) Roger Sabán Viñals. Respecte als monitors i monitores que fan possible el funcionament de l’entitat, cal subratllar la seva figura de voluntaris i voluntàries, la majoria dels quals disposen de formació sobre educació en l’oci i temps lliure i formació en àmbits socials. A més, en aquests últims mesos, s’ha produït una renovació de l’equip després d’una etapa molt enriquidora de traspàs intergeneracional en l’entitat.